Skip to main content

Enjoyable sustainable renovations

Camberwell overhaul and remodel with added living space

A modest financial investment completely transformed and maximised living space in this property, which originally was a 3 double bedroom house with a small kitchen and two washrooms. After a complete refurb, including new electrics throughout and central heating and plumbing systems, the property had become a 4 double bedroom, with large open plan kitchen, downstairs cloakroom, a loft play /cinema room, a garden office and a self contained studio annex (5th bedroom). These improvement took place without extending the property and with no structural work needed. The remodelling changes involved:

- complete re-wiring, plumbing and re-plastering

- fitting a new kitchen in the front double reception room, creating a large open plan kitchen diner for family life

- moving an internal doorway to make an en-suite bathroom a family bathroom.

- fitting a functional staircase to the loft, insulating and chip boarding walls and floors, rendering the space accessible and usable.

- creating a studio annex in the room that used to be the kitchen

- fitting a second front door for separate access to the studio annex

- Fitting a downstairs toilet under the stairs

- Creating a new access to the cellar through a bespoke built and seamless hatch door in the hallway floor

- Removing mature bamboo in the front garden and landscaping that valuable outdoor space with reclaimed cobble stones, a white wooden picket fence and generous greenery composed of lavender, rosemary, peonies, bulbs, red robins as well as olive and magnolia trees.

- Design and fitting of a bespoke garden office pod, for optimal conciliating of home working with family life.

The place was decorated throughout with environmentally friendly products. Personal touches were added in each room. such as patterned tiles, reclaimed tongue and groove oak board fitted as cladding, individually painted original floorboards in the children bedroom, half painted exposed brickwork, cork wall coverage, gold mosaic tiles on the ceiling of the newly added ground floor cloakroom.

The double reception rooms at the heart of this home hosted a bright kitchen with a large bay windows seat with breakfast table and an adjacent atmospheric dining & living room with original french doors to the garden.

The impressive staircase was in need of complete refurbishment when the property was bought and this provided an opportunity to make a statement with the original wooden handrail and the iron spindle being restored, the wooden steps stripped and oiled with wood wax, and the walls painted in striking Farrow&Ball India yellow and Wevet.

This busy urban area benefited from outdoor space at the rear, and this was also given a new life. Invasive plants were responsibly treated and disposed of, and what seemed a rather small and uninteresting corner became an impressive and slick entertaining space, with pergolas, swings and hammocks, and generous climbing flowery bushes including jasmine, clematis and wisteria.